|
|
Králíci - jíst či nejíst?Jsme na stránkách králíčků-mazlíčků a již několikrát se tu vedla debata na téma jíst nebo nejíst králíky a já bych se na toto téma pokusila napsat svou úvahu. Máme štěstí, že nežijeme v době ledové, ani netrpíme hladem, ale že u nás je spousta obchodů doslova narvaných jídlem, takže si můžeme vybírat. A z této skutečnosti budu vycházet. Každý člověk má své hranice, za které prostě není ochotný jít, co někomu přijde naprosto normální, druhé vyšokuje. Na svůj názor má každá bytost právo, ale je docela fajn, když to je názor, ke kterému došel každý sám a není to tvrzení typu prostě se to tak dělá. Zároveň bychom měli být tolerantní k názorům druhých. Spousta králíkářů tu nejí králíky. Možná to je hlavně o tom, že poznali toho svého miláčka, že to není hloupé zvíře, ale že se dokáže naučit spoustu věcí, jako třeba přiběhnout na zavolání, zapamatuje si kde má hledat misku s jídlem a záchod, orientuje se v bytě a neběhá zmateně sem a tam. Dokáže dát najevo když se mu něco líbí a nelíbí. Takže jsme vlastně vyzdvihli králíka na „nadzvíře“ a přiřadili ho k psům a kočkám, které také nepatří v naší republice běžně na jídelní lístek, ačkoliv jsou země, které je mají jako pochoutku. Tuto skutečnost spousta lidí kritizuje, přitom běžně mají na talíři třeba krávu, kterou je nemyslitelné sníst zase třeba v Indii. Všechno je prostě pouze úhel pohledu a hranice, co člověk udělá a co už ne. Když jsem zjistila, že maso neroste na stromech, ale že je z těch krásných zvířátek, na které jsem se ráda dívala v dětských knížkách a které mi rodiče ukazovali na procházkách přírodou, byla jsem dost překvapená. Úplně odmítnout jsem si ho nedovolila, navíc má dětská duše věřila rodičům, kteří mi pořád říkali, že tak to prostě chodí, maso se prostě jí. Když jsem se osamostatnila přišel zlom a řekla jsem si, že je maso jako maso ať už je z jakéhokoliv zvířete a že už ho jíst nechci. Své vlastní hranice jsem se rozhodla upevnit v bodech, že nebudu jíst maso a cokoliv kvůli čemu muselo zvíře zemřít, ale z živočišných potravin budu jíst (nejlépe) bio jogurty, sýry a mléko. Se skrytými složkami jako například syřidlem ze žaludků telat v některých sýrech a želatinou v některých jogurtech nebo bonbónech to někdy není až tak jednoduché dodržet, ale když se chce, na spoustu chytáků se dá přijít .... V dnešní době je spousta knih a na internetu spousta informací k tomuto tématu. Nechci tu nikoho přemlouvat na vegetariánství, jen bych ráda, aby si každý uvědomil, že to maso na talíři není anonymní, že to bylo zvíře, o kterém dobře víme jak vypadalo když žilo. Jestli jsem někoho inspirovala k zamyšlení nad vlastním jídelníčkem, jsem ráda, jestli ne, je to také v pořádku. Zdroj: vlastní mozek Pokud vás toto téma zajímá víc, další podrobnosti naleznete na stránkách: www.veg.cz www.vegetarian.cz Autor: Martina |